next 5 minutes international festival of tactical media, September 11-14 2003, Amsterdam

Deutschland im Herbst

Diverse filmmakers, West-Duitsland, 116’, 35mm, kleur/zwart-wit, 1978

Author: redactie redactie

Een film van Alf Brustellin, Hans Peter Cloos, R.W. Fassbinder, Alexander Kluge, Maximiliane Mainka, Beate Mainka-Jellinghaus, Edgar Reitz, Katja Rupe, Volker Schlöndorff, Peter Schubert en Bernhard Sinkel. <BR><BR>
Collectief politiek manifest en essayistische collage waarin linkse filmmakers en schrijvers in een mix van documentaire en fictie de politiek gevoelige situatie omtrent de Rote Armee Fraktion in het Duitsland van de jaren zeventig aan de orde stellen.

Zowel als collectief politiek manifest en als essayistische collage neemt DEUTSCHLAND IM HERBST een unieke maar ook controversiële plaats in de Duitse filmgeschiedenis in. De film komt voort uit de samenwerking van elf linkse filmmakers en schrijvers waaronder Alexander Kluge, Alf Brustellin, R.W. Fassbinder, Volker Schlöndorf en Heinrich Böll en schetst met een mix van documentaire en geënsceneerde delen de gespannen situatie in Duitsland aan het einde van de jaren zeventig. De film bestrijkt vooral de 44 dagen in 1977, waarin de industrieel Hans Martin Schleyer gekidnapt en later vermoord werd door extreem linkse terroristen van de Rote Armee Fraktion. De ontvoering had als doel de regering te dwingen de oorspronkelijke leiders van de RAF die vastzaten, de zogenaamde Baader-Meinhof Gruppe, vrij te laten. De ontvoering en de latere kidnapping van een vliegtuig liepen uit op een fiasco. De gevangenen Baader, Enslin en Raspe pleegden alle drie zelfmoord. Sindsdien is extreem links ervan overtuigd dat ze in feite in detentie zijn vermoord. De film is met enige haast gemaakt en dat is te zien maar het ging de makers ditmaal geenszins om de esthetiek. Documentaire, fictie en stukken interview versterken elkaar en drijven de politieke discussie hoog op.

Related People:

Nico Haasbroek